Újrakezdés

Újrakezdés

Mind a szakítás, mind az újrakezdés esetében fontos lépcsőfok önmagunk megerősítése, önmagunk tisztán látása. A szakításnál ez a záró, társkeresésnél ez a kezdő momentum. Amit egyöntetűen tapasztalok férfi és női klienseim zöménél az az, hogy gyakran az új pár találásának mozgató rugója az egyedülléttől való félelem, nem annak valódi igénye, hogy egy szinten, függésmentesen megoszthassa az életét egy másik egyénnel.

Én nem osztom az „egyedül nem vagyok egész, csakis egy párral lehetek az” nézetet.
Ez nem azt jelenti, hogy nem szeretjük a másikat maradéktalanul, annyira amennyire szinte elképzelni sem lehet. Ez pusztán azt jelenti, hogy nélküle is képesek vagyunk jól érezni magunkat, helyt állni.

Természetesen hiányozhat ilyenkor is, de fontos, hogy azt érezzük, hogy egymagunkban is kiegyensúlyozottak vagyunk, meg tudjuk oldani a szembejövő problémákat. Hiszen mi lesz, ha bármilyen okból szétválnak útjaink? Azzal még úgy is gyakran kilátástalannak tűnő és nehéz a megbirkózás, ha önmagunkat már képesek voltunk egységben érezni. Hát, még ha minden érzést, biztonságot, támaszt a párunkhoz kötöttünk…. Röviden úgy lehetne megfogalmazni, én önmagamban is egy egységet alkotok, egy párral teljesebb lesz az életem.

Van, akinek az újrakezdés előtt önmaga egész-élményét kell megtalálni, van, aki ezt elérve az eddigi kapcsolatainak buktatóit, saját szerepét benne (hiszen mindig kettőn múlik, legfeljebb arányaiban térnek el a felek ballépései) szeretné megérteni, hogy egy következő kapcsolatban idejében felismerje és tudatosabban tudjon cselekedni.

Bárhogyan is legyen, egy-egy alkalom során élethelyzeteink, reakcióink új megvilágításba kerülhetnek, hogy a korábbiaktól eltérő szemlélettel tekinthessünk rá önmagunkra, elakadásainkra.