Szakítás után

Szakítás után

Egyedül szakítás utánA szakítás, válás ugyanolyan érzelmi mélységekbe lökheti az embert, mint a gyász.

Ha nem éreztük előszelét, a veszteséget, fájdalmat még nehezebb elviselni. Feldolgozásának meghatározott szakaszai vannak, melyeken ahhoz, hogy fel tudjunk állni, ki rövidebb, ki hosszabb időt hagyva magának, végig kell haladnunk.

Baráti kapcsolatok:

A különválásból adódóan szűnhetnek meg baráti kapcsolatok, akik ha közös barátok voltak, és nem tudják kezelni a helyzetet, lehet, hogy választanak a felek között és nem mellénk állnak.
Vagy ekkor realizálódik, hogy a volt partnerünkért mennyi kapcsolatot apasztottunk el, így nem „csak” a szakítás miatti egyedüllét érzéssel, hanem a támogató baráti közeg hiányával is egyszerre szembesülünk és küzdünk.
Önbizalmunk, nőiességünk/férfiasságunk, az önmagunkba vetett hitünk megtépázódhat. 

Jövőkép:

Összeomolhat a jövő képünk, értelmetlenné válhat, akár a teljes közös múlttal együtt is. Haragot, dühöt, máskor ürességet, széthasadást érezünk. Olykor nem is tudjuk azonosítani ami bennünk van, csak azt érezzük, hogy elönt.

Ki segít?

Szerencsés esetben, ha barátokra a fentebbiek miatt nem is számíthatunk, a család is tud segítő, megtartó erő lenni. Azonban van, hogy „az idő a megoldás, majd lesz másik” tanácsokon és néhány gyengédebb hátba veregetésen túl másra nem számíthatunk tőlük. Gyakran annyira szerettük a másikat, hogy hiába maradtak mellettünk a barátainkhiába támogat a család, mégis roppant elveszettnek érezzük magunkat, a fájdalmunkat pedig elviselhetetlennek.

Ilyenkor nyújthat segítséget egy külső szem, aki elfogadó, teret hagyó légkörben segít megtalálni azt az irányt, melyen lépésről lépésre, megélve és nem átugorva az érzéseinket, egyre jobban megerősödve képesek vagyunk folytatni az utunk.