Párkapcsolati coaching egyénileg

Párkapcsolati coaching egyénileg

Párkapcsolatban- tanácstalanság- coaching egyénilegEgyéni megkeresések a legtöbbször olyan párkapcsolatokból adódnak, amelyben az egyik fél érzi, hogy megrekedtek, kezdenek eltávolodni, amin szeretne változtatni, azonban párja nem látja (vagy nem szeretné érzékelni) az elakadásokat. E konzultációk általában néhány alkalmasak.

Céljuk, hogy a motiváltabb, változtatásra elszánt fél új ismeretekkel, tudással gazdagodjon kapcsolata dinamikája és feladatai terén. A megszerzett tudást pedig a már említett „házi játék”-ként megossza párjával, hogy az új ismereteknek ő is a birtokába juthasson. Ha a pár otthon maradt tagja kevéssé nyitott, akkor sem kell csüggedni, mivel ha az elszántabb fél felfedezi az elakadásokat, hiányokat, és igyekszik változtatni rajtuk, az idővel hatással lesz az egész kapcsolatra is.

Ritkán, azonban előfordul, hogy ez a hatás különválást eredményez, mert a lelkesebb fél idővel belátja, hogy párja nem mozdítható ki a megszokott kerékvágásból, nem tud/hajlandó változni, fejlődni, lépést felvenni vagy tartani. Ilyenkor ennek kommunikálásával még mindig kibillenthető az elkényelmesedett tag, ha tudatosul benne, hogy mivel jár a jelen állapothoz való ragaszkodása. Azonban vannak esetek, melyekben be kell látnia a feleknek, hogy közös útjuk, egy párként lezárult.

Néhány esetben a konzultációt kérő a kapcsolatában érzi a bizonytalanságot, mélyebbre ásva azonban kiderül, hogy önmagát nem ismeri igazán, és ez, ami táptalaja aggályainak, melyeket párjára vagy kapcsolatára vetít ki. Ennek az elakadásnak a kezelési útja párkapcsolatban általában hosszabb, viszont mélyebb változás is érhető el vele.

A közismert önismeret szóval lehetne legegyszerűbben megfogalmazni e konzultációk célját.
Azonban éppen szerteágazó jelentése miatt én az Énjártasság koncepciót szoktam erre használni. Jártasságot szerzek magamban, a reakcióim felismerésében, megértésében és ha szükségét érzem, módosításában.

Minél jártasabb vagyok magamban, e folyamatok annál automatikusabbak lesznek.
Így segítve a mindennapi helyzetek egyre magasabb szintű kezelését, megoldását. És jelen esetben annak egyre rutinszerűbb tudatosítását, hogy valóban a kapcsolatban (Párkapcsolatban) érzek valamilyen problémát, vagy inkább velem, az érzéseimmel, a jelenlegi állapotommal van összefüggésben a negatív megélésem, amivel foglalkoznom kell.