Életvezetés

Életvezetés

Mindenki érezte már úgy, hogy egy probléma kellős közepén áll, hogy elakadt, hogy egy helyben toporog vagy mindig visszatér egy nem megoldott, pusztán kikerült dilemma az életébe. Sokunkban született is már kellő alkalommal elhatározás, hogy „Most akkor is megoldom”.

Gyakran zárul sikerrel egy ilyen döntés és az általa ösztönzött cselekvés, mégis olykor mélysége révén maradéktalanul nem vagyunk képesek megoldani. Ilyen esetekben nyújthat segítséget a pszichológiai konzultáció, ahol felszínre kerülhetnek azok a problémák, melyekben nem tudunk továbbhaladni a mindennapok során. Felnőttként, nőként/férfiként, társként, szülőként, gyermekként, munkavállalóként számos szerepben és helyzetben állunk helyt a mindennapok során. Lehet, hogy a megoldás néhány kérdés során elérhetővé válik, mint például a mindennapok átstruktúrálása vagy saját, valódi határaink megtalálása és megtartása; máskor egy hosszasabb, mélyebb fejlődést lehetővé tevő önmagunkhoz, elveinkhez való közelebb kerülés adja meg a választ.

Szándékosan kerültem az életvezetési tanácsadás meghatározást, mert nem az a feladatom, hogy kívülről, az én eszköztáramból adjak egy megoldást a kliens által elém tárt, jelenleg elakadással nehezített helyzetre. Mindenkiben ott rejlik a válasz, csak a belefáradás, kétségbeesés, a problémák száma, súlya vagy intenzív érzelmi töltete miatt nem mindig vagyunk képesek egyet hátra lépni és onnan rátekinteni, mintegy kívülállóként a jelen helyzetre.  Arról nem is beszélve, hogy a készen kapott megoldás egyfelől nem biztos, hogy a mi erőforrásainkat legjobban kiaknázó alternatíva, illetve ha nem kell energiát fektetnünk megszerzésébe, hajlamosabbak vagyunk nem is a tőlünk telhető maximális motivációval véghez vinni, amely ezáltal a későbbiekben akár újra vissza is köszönhet.

Az ülések alkalmával a jelen helyzet feltérképezését követően, a probléma helyett a cél megfogalmazására majd pedig elérésére összpontosítunk. E folyamatban mondhatni, hogy inkább egyfajta coaching szemlélet érvényesül. Nem törekszünk mély lelki tartalmak felszínre hozatalára, ezáltal rövidülhet a kívánt állapot eléréséhez szükséges alkalmak száma.