Cél elérés

Cél elérés

 

Számtalanszor látjuk magunk előtt az áhított célt, és gyakran vele együtt a nehézségeket, próbatételeket is.
Hiszen: fedheti a kezdeti lépést homályt. Lehetséges, hogy azzal tisztában vagyunk, ám nem merjük megtenni. Az első megpróbáltatásokon túljutva, a későbbi mérföldköveknél is felmerülhetnek bennünk kételyek, dilemmák, visszahúzó erők. Van, mikor út közben azt érezzük, valami hiányzik. Egy képesség, egy tulajdonság (erőforrás)… Vagy túl nagy erőfeszítésnek véljük a továbbhaladást… Máskor a környezetünk próbál eltántorítani… Néha több ösvény is felkínálkozik… Bármi is húzódik a háttérben: megtorpanunk és elbizonytalanodunk. Magunkban, utunk helyességében, célunkban.
Ilyenkor, aki kívülről nézi e folyamatot, egy-egy jól irányzott kérdéssel, összegzéssel, technikával megakaszthatja az ugyanoda vezető és stagnáló gondolati spirálok további halmozását, hogy kizökkentve, más irányból nézve ténylegesen elkezdhessük vagy újult erővel és megoldó palettával tovább folytathassuk a célunkhoz vezető utat.

Cél megvalósítás téren leggyakrabban az NLP eszköztárából szoktam meríteni, mind klienseim, mind saját terveim kivitelezéséhez. Legyen szó a cél kellő részletekre bontásáról, elegendő motiváció vagy épp bátorság gyűjtéséről, kellemetlen/hátráltató/visszahúzó emlék elengedéséről, rendszerint fellelhetők olyan gyakorlatok, melyek rövid időn belül átlendítenek a (legtöbbször pusztán magunk emelte) korlátokon.